18 September 2011

:: Cara-cara Memasak KueyTiow Kungfu ::



 
 Bahan-bahan ( 4 Orang)


1 Packet Kuey Tiow
8 Biji Telur ( Setiap sorang memerlukan dua biji telur )
Lada Hitam / Lada Putih
Mix Seafood / Ayam 
Sayur-sayuran ( Ikot citerasa sendiri ya )
5 Ulas Bawang Putih
2 Sudu Tepung Jagung
1 Cawan Air
10 Biji Cili Padi 
Sos Tiram


Cara-cara membalut kueytiow dalam telur

  1. Mula-mula pecahkn 2 biji telur dalam mangkuk...
  2. Kemudian Pukul telur tersebut sampai mengembang...
  3. Kemudian masukkn sedikit Lada Hitam dan garam...
  4. Kemudian masukkan kueytiow sedikit..
  5. Kemudian tuang dalam kuali yang telah dibuboh sedikit minyak masak dan ratakan kueytiow tersebut supaya menjadi sedikit nipis...
  6. Kemudian balikkan supaya kedua-dua belah masak...
  7. Akhirnya angkat kueytiow tersebut dan letakannya di dalam pinggan yang melekung sedikit...

Cara-cara membuat kuah

  1. Masukkan minyak 2 sudu besar di dalam kuali...
  2. Kemudian Tumiskan bawang putih hingga warnanya bertukar sedikit perang...
  3. Kemudian masukkan ayam or mix seafood dan biarkan beberapa minat sampai nampak masak...
  4. Kemudian masukkan sayur-sayuran...
  5. Kemudian masukkan 3 sudu sos tiram...
  6. Kemudian masukkan cili padi...
  7. Kemudian masukkan sedikit garam dan ajinamoto...
  8. Kemudian masukkan setengah mangkuk air ke dalam kuali...
  9. Kemudian masukkan semua sayur-sayuran dan biarkan beberapa minit...
  10. Kemudian masukkan tepung jagung yang telah dibancuh tadi ke dalam kuali...
  11. Kemudian kacau sampai sebati hingga kuah dea menjadi pekat..
  12. Akhir sekali tuangkan kuah tersebut di atas kueytiow tersebut dan boley terus dihidangkan...     ( Kalau nak wat kuah lebih boleyh tambah lagi air )


  :: SELAMAT MENCUBA ::



Bambam : Crazy Lady's Lolipop

1 comment:

  1. lor..hahahahahaha..wah3...psl resepi ye die...hehehehe...cik fana..tlg postkn resepi mee hailam lak ye.. :D

    ReplyDelete